DogMania

Vise od Foruma
 
HomeRegistracijaLogin

Share | 
 

 ~Žderanje štenadi (allotrihophagia)

Go down 
AutorPoruka
dorazoo
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 158
Age : 32
Location : Banja Luka
Registration date : 2008-01-24

KomentarNaslov komentara: ~Žderanje štenadi (allotrihophagia)   Sat Feb 02, 2008 11:29 pm

Žderanje štenadi (allotrihophagia)


Pojava nastranog apetita kod gravidnih kuja da u toku porođaja konzumiraju sopstvenu štenad etiološki u potpunosti nije razjašnjena. Međutim, ova loša navika često postaje stalna, naročito kad se prvi put javi kod prvorotkinja.[Etiologija.- Mada u potpunosti nije etiološki razjašnjena, smatra se da ova pojava može nastati iz dva razloga. Prvi je deficit mineralnih materija i bjelančevina u ishani gravidne kuje, a drugi je psihološke prirode.
Velike potrebe za bjelančevinama, mineralnim materijama i vitaminima za izgradnju ploda u periodu graviditeta, a kod njihovog nedostatka dovodi kod gravidnih kuja do nastranog apetita, u koliko se u redovnom obroku ove materije ne nadoknađuju. Nedostatak, naročito bjelančevina, kuja kao mesožder ih vidi i osjeti za vrijeme porođaja, prvenstveno kroz konzumiranje plodnih ovojnica, plodne tečnosti i kod odgrizanja pupčane vrpce. Zbog toga se u ovakvim slučajevima nadvlada materinski instinkt za očuvanje štenadi i usljed “kvalitetne gladi”, kuja konzumira svoju štenad. Drugi razlog je slijedeći. Kuja za vrijem štenjenja instinktivno odgrize pupčanu vrpcu štenadi i konzumira je. Dešava se da kuja odgriza pupčanu vrpcu blizu trbušnog zida pri čemu se javi veći otvor na trbušnom zidu (uslov za stvaranje pupčane kile – haernia umbilicalis), i kroz ovako proširen umbilikalni otvor prodre dio crijeva u vanjsku sredinu. Smatrajući da je to dio pupčane vrpce kuja kroz prošireni pupčani otvor izvlači dio po dio i odgriza ga, sve dok ne pojede cijelu utrobu, a zatim i cijeli plod.
U najvećem broju slučajeva kad doše do ove pojave kod prvorotkinja, žderanje sopstvene štenadi ostaje kao trajna pojava psihogenetskog karaktera. Takvu kuju treba iz priploda, jer ne postoji mogućnost da se ona od ove pojave odvrati.
Ukoliko se žderanje štenadi javi po prvi put kod starijih kuja, a one su se ranije normalno štenile, žderanje štenadi može da bude znak deficitarne ishrane sa bjelančevinama, mineralnim materijama i vitaminima za vrijeme graviditeta. U ovakvim slučajevima žderanje štenad ne mora biti trajna pojava. Žderanje štenadi tokom nekoliko porođaja može se steći, pa i pored otklanjanja uzroka, kasnije može biti trajna pojava.

Simptomi- Odmah poslije štenjenja, još za vrijem porođaja, kuja pojede jedno ili svu štenad u leglu. Ponedak je ovo žderanje štenadi tako izraženo, da ih ona sa nekoliko zalogaja proguta i poslije toga ne ostavlja nikakvog traga (krv, sekret, ostaci dlaka i sl.), tako da se čini kao da su štenad jednostavno nestala. U drugom slučaju kuja ostavlja za sobom tragove štenadi u vidi krvavih mrlja i ostatke dijelova tijela, ploda i dlaka.

Terapija- Terapija nije poznata, međutim, za vrijeme graviditeta kuju treba pravilno hraniti i davati joj sve potrebne hranjive materije za održavanje vlastitog života i za izgradnju plodova u materici. Potrebe za vrijeme graviditeta u hranjivim materijama izuzetno su velike, posebno u bjelančevinama, mineralnim materijama i vitaminima, a uglavnom zavise od broja plodova koji se obrazuju u materici

Izvor http://ljubimci-forum.com/index.php?topic=54943.0
Na vrh Go down
http://www.freewebs.com/samoyedamericancockerspaniel/
 
~Žderanje štenadi (allotrihophagia)
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
DogMania :: Sve sto treba znati :: Zdravlje pasa-
Idi na: