DogMania

Vise od Foruma
 
HomeRegistracijaLogin

Share | 
 

 KOLJENSKI LIGAMENTI

Go down 
AutorPoruka
_willy_
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 101
Registration date : 2008-01-29

KomentarNaslov komentara: KOLJENSKI LIGAMENTI   Thu Jan 31, 2008 10:11 pm

Promjene na koljenskim ligamentima, posebno kranialnom križnom ligamentu česte su kod pasa. Prvi znak kojeg vlasnik primijeti jest šepanje. Obično se [color:2bc1=#018d25! important]radi o jakom šepanju koje počne iznenada. Koljeno je komplicirano sastavljen zglob. Ligamenti koljena su kranialni i kaudalni križni ligament te kolateralni ligamenti.
Kaudalni križni ligament ograničava kaudalnu luksaciju potkoljenice u odnosu na natkoljenicu. Sudjeluje i u održavanju rotacijske stabilnosti koljena. Ovaj ligament je velik i pozicioniran je unutar zgloba pa do njegove povrede može dovesti samo jaka trauma koljena. Povredu kaudalnog križnog ligamenta zbog toga najčešće prate i frakture. Kranialni križni ligament ograničava pokrete koljenskog zgloba: prevenira kranialnu luksaciju potkoljenice u odnosu na natkoljenicu te hiperekstenziju koljena. Lezije ovog ligamenta vrlo su česte kod pasa, a uzroci su različiti. Ruptura ovog ligamenta može nastati kao posljedica traume, no većina lezija nastaje kao posljedica kroničnih degenerativnih promjena samog ligamenta. Ruptura kranialnog križnog ligamenta dovest će do progresivnih degenerativnih promjena u samom koljenskom zglobu te je zbog toga potreban kirurški zahvat kojim se ligament reparira.
Degenerativne promjene na ligamentu nastaju polako tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Problem je u tome što ponekad nema kliničkih znakova dok ne dođe do rupture ligamenta, a u toj fazi već su prisutne i promjene na zglobu. U takvim slučajevima, gdje je ligament već načet degenerativnim procesom, dovoljna je i mala trauma da dovede do njegovog pucanja. Ponekad se radi o tako blagom udarcu da se vlasnici psa uopće ne mogu sjetiti da se pas negdje udario. Terapija je kirurška, osim u onim slučajevima gdje je došlo do opsežnih promjena na zglobu. Tada se ne odlučujemo za kirurški zahvat već se apliciraju protuupalni lijekovi. Obično se u tim slučajevima radi o starijim psima.
Postoji više kirurških tehnika za sanaciju ovog problema. No bez obzira na to koju od njih kirurg odabere, nakon operacije noga je povijena 2 tjedna, a 4 tjedna pas mora mirovati. Kod velikih pasa, težih od 30 kilograma 2 tjedna stavlja se i udlaga dok je kod lakših pasa dovoljan čvrst povoj. Uspješnost operacije ovisi o tome koliko je uspješno povraćena stabilnost zgloba. Važno je pregledati i druge strukture koljena koje sudjeluju u održavanju stabilnosti kao što su patela, meniskusi i kolateralni ligamenti.
Kolateralni ligamenti koljena su vrlo važni kod stabilizacije zgloba. Promjene, odnosno pucanje ovih ligamenata skoro uvijek su izazvane traumom ili nastanu zajedno sa rupturom kranialnog ili kaudalnog križnog ligamenta.

Daleko su najčešći problemi sa kranialnim križnim ligamentom. Može se [color:2bc1=#018d25! important]raditi o istegnuću ligamenta ili pak dolazi do kompletnog pucanja ligamenta tzv. rupture. Obolijevaju psi svih veličina, no prednjače rasni psi, pa se vlasnici zbog toga često pitaju ima li ovo oboljenje nasljednu komponentu. Kod istegnuća ligamenta šepanje se javlja naglo ,ali je kratkotrajno te obično prođe bez ikakve terapije (ipak preporučujem mirovanje). Ako ovakvo šepanje ne prođe u roku od tjedan dana, već se nastavlja i prelazi u kronično šepanje, potrebne su pretrage kako bi se ustanovio točan uzrok šepanja . Kod rupture ligamenta šepanje je vrlo jako, koljeno je istegnuto, a cijela noga rotirana prema unutra. Pas se praktički uopće ne oslanja na bolesnu nogu. Do ovg problema nekada dolazi nakon traume, no u nekim slučajevima do povrede ligamenta dolazi iz čista mira. Kod traumatskog istegnuća promjene su prisutne samo na jednom koljenu, dok kod istegnuća ili rupture ligamenta koji nema veze sa traumom, promjene nađemo na oba koljena. One mogu biti različitog stupnja, ali su prisutne na obje noge. Prvenstveno se rendgenološki procjenjuju upalne promjene vidljive na kostima i mekim tkivima koljena. Studije (Aldo Vezzoni, Med.Vet., SCMPA, DECVS ) su pokazale da se netraumatska istegnuća ligamenta događaju češće kod nekih pasmina pasa nego kod drugih. U tu skupinu spadaju boxer, engleski buldog, newfaundland, doberman i rotvajler. Ono što predisponira pse ovih pasmina za ovo oboljenje je široki kut kojeg čine natkoljenica i potkoljenica, to jest, stražnja noga je u ovih pasa ravnija nego kod nekih drugih pasmina što dovodi do većeg biomehaničkog opterećenja na ovaj ligament. Rizik istegnuća/rupture povećava svakako prevelika tjelesna težina kao i ekstremne fizička aktivnost. Velika tjelesna težina predisponirat će i pse drugih pasmina za ovo oboljenje. Mišićavi, fizički aktivni psi predisponiranih pasmina prije će oboljeti od traumatske, dok predebeli psi istih pasmina, koji imaju slabu mišićnu masu, imaju veću predispoziciju za razvoj netraumatskog oboljenja kranijalnog križnog ligamenta. Za sada nije dokazana nasljedna predispozicija za istegnuće / rupturu kranijalnog križnog ligamenta, već su psi predisponirani samom građom tijela koja je poželjna po kinološkim standardima.
Na vrh Go down
http://www.freewebs.com/lovesammys
 
KOLJENSKI LIGAMENTI
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
DogMania :: Sve sto treba znati :: Zdravlje pasa-
Idi na: