DogMania

Vise od Foruma
 
HomeRegistracijaLogin

Share | 
 

 PROLJEV

Go down 
AutorPoruka
_willy_
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 101
Registration date : 2008-01-29

KomentarNaslov komentara: PROLJEV   Thu Jan 31, 2008 10:06 pm

Proljev kod pasa može imati zaista različite uzroke i ponekada je frustrirajuća stvar kako za vlasnika tako i za veterinara. Diareja - proljev dobro je poznata stvar većini vlasnika pasa i mačaka. Ovim terminom označavamo promjene stolice kod kojih je u njoj prisutno više tekućine pa je stolica vodena ili pekmezasta te je povećan broj stolica na dan.

Ponekad može biti prisutna vodena stolica, a da nije povećan broj defekcija, ili obrnuto da životinja učestalo defecira, a stolica nije značajno promijenjena. Kod zdrave životinje, 90% tekućine koju uzme na usta resorbira se u probavnom traktu. Jasno je da svaki poremećaj koji interferira sa absorbcijom tekućine može izazvati diareju. Diareja se može razviti zbog više razloga, no ipak je najčešća ona izazvana nepravilnom prehranom. Prvenstveno tu mislim na lakome pse i mačke koji će poput usisavača usisati svaku mrvicu hrane na podu, zaletjeti se na smeće u parku, kosti i slične stvari. Ponekad je uzrok u nagloj promjeni vrste hrane koju dajete psu ili u eksperimentima pri kojima vlasnici psu nude ostatke sa stola u vidu u pravilu prezačinjene hrane.

Diareja izazvana hranom nastaje akutno, a nerjetko je praćena i povraćanjem. Bakterijske diareje često srećemo kod štenadi. One mogu biti fatalne jer dolazi do gubljenja tekućine i elektrolita što kod malog ogranizma ubrzo može dovesti do dehidracije. Virusne diareje također su češće kod štenadi i mačića ali ih srećemo i kod odraslih životinja. Njihov tok je također akutan. Osim navedenih uzrok može biti strano tijelo u crijevima (mladi zaigrani psi i mace).


Kod akutnog proljeva najbolja terapija je uskraćivanje vode i hrane kroz nekoliko sati kako bi se dalo priliku crijevima da se malo "odmore". Ukoliko takav učestali i vodeni proljev traje duže od 24 sata svakako je potrebna intervencija veterinara zbog mogućnosti dehidracije. Dehidracija je mnogo izvjesnija ako je proljev praćen i povraćanjem. O uzroku proljeva najviše informacija dobijemo od vlasnika i na te informacije se svaki veterinar oslanja prilikom donošenja radne dijagnoze. Ovo je jako važno. Ako vam veterinar i ne postavlja mnogo podpitanja, pokušajte se sami prisjetiti što ste mijenjali u prehrani vašeg psa, da li ste mu davali kakve lijekove, tretirali crijevne parazite i slično. Promislite o tome da li je pio vodu iz kakve baruštine, te da li se je možda družio sa drugim psima koji također imaju proljev, da li je uredno cijepljen protiv zaraznih bolesti, da li ponekad i povrati? Koliki je broj stolica na dan, da li su vodene, pekmezaste, sluzave , možda sa tragovima krvi? Da li je pas jeo kosti? Da li se poneka napinje, a ne uspije obaviti nuždu? Da li u kući fali nekakva okrugla igračka, da li je pas sklon kopati po smeću te pružite sve informacije o njegovoj prehrani......Sve su to pitanja na koja će odgovori pomoći vašem veterinaru.
Problem koji iima vaš pas spada u kronične proljeve.
Kronični proljev, onaj koji nije tako intenzivan ali traje tjednima pa i mjesecima, manje je opasan te nije fatalan, ali je vrlo zahtjevan za dijagnostiku pa tako i za uspješno liječenje. Kod ovakvog problema potreban je pregled stolice, vađenje krvi te uzimanje anamneze kako bi se dokučio uzrok. Ponekad ni to nije dovoljno kod determinacije uzroka, a kako je liječenje simptomatsko ( ako nije poznat uzrok), obično takav proljev riješimo, a da uzrok nikada niti ne saznamo.

Danas su nam na raspolaganju posebne veterinarske dijete koje prepisujemo posebno kod pasa sa kroničnim proljevom. Najčešće se [color:baf4=#018d25! important]radi o problemima resorbcije i /ili digestije hrane iz probavnog trakta, a ovakve su dijetne hrane vrlo visoko probavljive.

Nekim psima je takva dijeta neophodna doživotno. Sa ovim problemom vrlo često se srećemo kod njemačkih ovčara, a posljednjih godina i kod labradora i zlatnih retrivera.

Što se tiče pritužbe na veterinara savjetovala bih vam otvoreni razgovor. To je uvijek najbolje. Pitajte kakva analiza stolice je rađena ( da li na crijevne parazite ako da na koje? ) pitajte kakva mu je krvna slika, kakve su pankreasne probe, kakve lijekove pas dobiva.... Što više pitate-više odgovora ćete dobiti. Ne znam odakle ste, ali s obzirom da se radi o mladom psu koji je bio infestiran parazitima preporučujem vam da obavezno napravite pretragu stolice na kokcidije, ukoliko to već nije obavljeno ( posebno ako pas živi ili je živio u blizini kokoša ili kunića).
Još jednom ću naglasiti da je kroničan proljev dijagnostički dosta problematičan, pa imajte strpljenja.
Na vrh Go down
http://www.freewebs.com/lovesammys
 
PROLJEV
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
DogMania :: Sve sto treba znati :: Zdravlje pasa-
Idi na: